preskoči na sadržaj

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice

Otvoreno srce

Dvodnevne aktivnosti polaznika Down syndrom centra iz Pule i učenika Volonterskog kluba naše škole "Otvoreno srce"

Autor: Manuela Kojić, 31. 3. 2014.

NAŠICE – ZAJEDNO U ZAJEDNICI

U Našicama je održan dvodnevni integracijski volonterski kamp “PROGRAM DOWN 21 PLUS”, ZAJEDNO U ZAJEDNICI koji su organizirali Down syndrom centar Pula i Volonterski klub “Otvoreno srce” Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice. Održana su dva stručna predavanja za 170 učenika-volontera i dvije edukativne radionice sa ukupno 130 učenika, koje su namijenjene gimnazijalcima s ciljem da se upoznaju s mogućnostima uključivanja u volontiranje i integracijski volonterski kamp te da potaknu njihovo zanimanje za odabir školovanja na području društveno-humanističkih znanosti. Kako su objasnili prof. Snježana Krištofik Juranić i Anđelko Cvijetović, voditelji Školskog volonterskog kluba, riječ je o razmjeni i stjecanju dragocjenih iskustava, promoviranje susreta svjetova te njihove integracije. Želimo odgojiti novu generaciju volontera koji će naučiti slijediti i pomagati osobama s Down sindromom. Želimo život bez predrasuda jer svatko ima pravo biti sretan!

Želimo da 170 volontera naše škole kroz doživljajnu pedagogiju, znači osjećajima i komunikacijom s korisnicima iz Down sindrom centra Pula, vide koje su to mogućnosti za volontiranje. Želimo bili hrvatski pioniri i prvi volonteri koji će svojim aktivnostima biti na dobrobit korisnicima pulskog DSC. Isto tako kroz volontiranje omogućiti učenicima da osjete kamo bi mogli nakon srednje škole, odnosno hoće li to biti socijalni rad, pedagogija, psihologija, logopedija, ili neki drugi segment – objasnili su  prof. Krištofik i Cvijetović.

Ravnatelj škole Željko Filjak rekao je kako je ovaj susret plod duže suradnje i rad na kurikulumu građanskog odgoja, gdje škola ne želi nikakvu socijalnu isključivost učenika koji imaju poteškoća, već ih želi uključiti u normalan život. Centar za Down sindrom Pula djeluje devet godina i jedini je takav u Hrvatskoj. U njemu borave djece od predškolske do adolescentske dobi iz cijele Hrvatske, uz svu stručnu pomoć. Ravnateljica DSC Pula Branka Butorac kaže da su u Našice došli s posebnim razlogom.

 Imamo želju pokrenuti u srcu Slavonije, u Našicama mali nezaobilazni kotačić volontiranja specijaliziranog za socijalnu podršku sindromu Down. DSC Pula treba novu, mladu generaciju koja će razvijati kulturu prava na život osobe koja ima drukčije genetsko stanje. Voljela bi da Našice budu prve u Hrvatskoj poznate po volonterima koji će u budućnosti unaprijediti javnu svijest o boljoj integraciji osoba s Down sindromom u svakodnevnom životu. Sigurna sam da su ovi koraci europsko lice Hrvatske, ali Hrvatske s identitetom u EU – kazala je Branka Butorac, koja je u Našice došla s troje suradnika i petero mladih osoba s Down sindromom.

Našičani su s gostima posjetili gradonačelnika Krešimira Žagara te OŠ u Đurđenovcu koju pohađaju i djeca s Down sindromom. Zajedno su sudjelovali u rekreacijskom i sportskom programu, a osobe s Down sindromom iz Pule ugodno su iznenadili 180 ak gostiju hotela Park kojima su poslužili kavu i druge pića. Drugoga dana su korisnici DSXC Pula počastili svojom srdačnom komunikacijom, ugostiteljskim posluživanjem i vještinama Našičane u restoranu Bricks. Kamp je završen razgledavanjem znamenitosti Našica. Zahvalni PBZ koja je svojom donacijom omogućila prve dvije faze ovog projekta, vjerujemo u uspješan nastavak.                                 

 Voditelji Školskog volonterskog kluba OTVORENO SRCE

Snježana Krištofik Juranić i Anđelko Cvijetović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Termini informacija
Erasmus+
 

 

 

E-DNEVNIK

  

E - DNEVNIK
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Korisni linkovi
 

 

 

Kalendar
« Veljača 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice / A. Cesarca 20, HR-31500 Našice / ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr / ured@ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr
preskoči na navigaciju