preskoči na sadržaj

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice

 > O školi  > Povijest
Povijest

POVIJEST SREDNJE ŠKOLE U NAŠICAMA 

POČETAK

Prvi oblik organiziranoga školstva u Našicama pokrenuli su franjevci za potrebe svoga reda još sredinom 17. stoljeća.  To je bila tzv. gramatička škola koja je bila preteča današnjoj gimnaziji.

Kao prvi oblik srednjoškolskog obrazovanja u 20. stoljeću, djelovala je Dvorazredna trgovačka škola u razdoblju od 1921. do 1928. godine. Bila je smještena u prostorima tadašnje Više pučke škole.

Slijedi praznina do 10. rujna 1954., kada je osnovana Gimnazija. Radila je sve do 1978. u dvorcu Marka Pejačevića, u velikom parku.

Poslije nje, od 1956. pa do 1964. postojala je u prostoru tzv. «mađarske škole» u Markovcu Ekonomsko-poljoprivredna škola za obrazovanje odraslih, a tu je 1960. otvorena i Ekonomska škola. One se udružuju u Centar za ekonomsko obrazovanje kadrova. Već 1967. u okviru ovog Centra počinje obrazovanje učenika u privredi u više struka pa od 1. siječnja 1970. ova obrazovna ustanova mijenja naziv u Centar za stručno obrazovanje.

1. siječnja 1971. udružuju se Gimnazija i Centar za stručno obrazovanje u Srednjoškolski centar Našice.

NAZIV

Naša škola je imala više zgrada, imena i programa, uvijek je išla u korak s vremenom i potrebama lokalne i šire zajednice. Gimnazija je dobila ime «Božidar Maslarić», a Ekonomska škola, dok je bila samostalna nosila je ime „Matija Salaj“.

Zanimljivo je da je u vrijeme «hrvatskog proljeća» od 1. siječnja 1971. škola nosila ime Srednjoškolski centar «X. sjednica CKSKH», u znak podrške liberalnim težnjama tadašnje hrvatske politike, koja je tražila demokratizaciju društva i čiste račune u gospodarstvu. Nakon tri godine, u prosincu 1973. naziv je promijenjen i od 1. siječnja 1974. škola se zvala samo Srednjoškolski centar Našice, a zatim uvođenjem usmjerenog obrazovanja u hrvatski srednjoškolski sustav naša škola od 1. kolovoza 1978. nosi naziv Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje „August Cesarec“ Našice. Od 1993. škola mijenja ime u Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice i nosi ga sve do danas.

ŠKOLA DANAS

Današnja Srednja škola Isidora Kršnjavoga velika je ustanova, kako po broju učenika, nastavnika i ostaloga osoblja, tako i po broju programa i zanimanja. U njoj su se kroz povijest mijenjali i programi i zanimanja, ovisno o potrebama sredine. Prema podacima Ministarstva obrazovanja, prosvjete i sporta, već desetak godina najveća smo srednja škola u Hrvatskoj. Organizirani smo u tri ujedinjene pedagoške cjeline, didaktičke jedinice. To su gimnazija, ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola te industrijsko-obrtnička škola. Na čelu škole je ravnatelj, a didaktičke jedinice vode voditelji. Za potrebe obrazovanja učenika u praktičnoj nastavi postoji i školska radionica. Nastava se danas izvodi na dvije lokacije. U ulici A. Cesarca 20 je zgrada škole, a školska radionica je u Strossmayerovoj ulici br. 19. 

 

 

 

 

 

 

 

 

NOVA ZGRADA

Gimnazija je započela raditi u «malom» dvorcu grofova Pejačević, a Ekonomska škola u tzv. «mađarskoj školi» u Markovcu Našičkom. Povećan broj učenika doveo je do manjka prostora, a udruživanje škola i suvremeni programski zahtjevi traže i primjerenu opremu. Stoga se gradi nova školska zgrada. Do preseljenja je došlo početkom veljače 1978. Iste godine uređen je i hortikulturni okoliš škole. Tada su uz školu izgrađeni sportski tereni, a oko njih je 1980. posađena crnogorica u okviru akcije „88 stabala za druga Tita“. Školska zgrada je proširivana 1983. dogradnjom višenamjenske dvorane i 1990. izgradnjom potkrovlja u kojem je smještena  knjižnica te tri učionice s kabinetima. 1979. godine organizirana je školska kuhinja.


 

 

 

 

 

 

  

   

Ekonomska škola u Markovcu Našičkom

U aleji ispred zgrade školu nalazi se sedam poprsja značajnih osoba iz naše kulturne povijesti. Postavljana su od 1982. do 1990., a 1985. poprsje Dore Pejačević postavljeno je ispred velikog dvorca grofova Pejačević. Riječ je o bistama Augusta Cesarca, Josipa Kozarca, A. G. Matoša, Isidora Kršnjavoga, Božidara Maslarića, M. A. Relkovića i Dobriše Cesarića, a 2012. postavljeno je i spomen-obilježje znanstveniku i profesoru naše škole Stjepanu Sekerešu.

Od 1995. maturanti u okolišu škole svake godine sade svoje stablo generacije.

Na školskom ulazu je 2003., kao zorno učilo, postavljena ploča s podacima o geografskom smještaju i lokalno–topografskom položaju škole.

NAGRADE I PRIZNANJA

Škola je dobila priznanja za pedagoški rad, međuljudske odnose i uređenost školskog prostora i okoliša. Već 1982. dobili smo Republičku nagradu za estetsko i higijensko uređenje škole, a Diplomu samoupravljanja 1986.

Školske godine 2000./2001. utemeljena je državna nagrada „Ministrovo priznanje“, koja se dodjeljuje za sveukupan rad škole. Na prijedlog naše Županije iste godine dobila ju je, kao prva u Županiji, upravo naša škola.

U okviru emisije „Slušaj kako zemlja diše“, koju dodjeljuje Hrvatska radio televizija, a podupiru Ministarstva prosvjete, poljoprivrede i zaštite okoliša, škola je 2002. dobila državnu nagradu za „Najljepši srednjoškolski vrt“.

Školi su dodijeljena i druga priznanja i nagrade, a godinama je mjesto okupljanja nastavnika na brojnim seminarima, susretima i natjecanjima, od općinskih i županijskih pa sve do državnih razina.

Svi podaci o raznovrsnim školskim aktivnostima mogu se naći u tri školske spomenice koje su objavljivane u povodu 20, 40 i 50 godina postojanja škole.

IZLETI I EKSKURZIJE

U sklopu organiziranih izleta i ekskurzija posjetili smo gotovo sve krajeve Hrvatske i neke od europskih zemalja, mnoge gradove te povijesne, kulturne i prirodne znamenitosti.

 

 

Službena pjesma Dana ružičastih majica

 

E-DNEVNIK

  

E - DNEVNIK
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Korisni linkovi
 

 

 

Kalendar
« Kolovoz 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice / A. Cesarca 20, HR-31500 Našice / ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr / ured@ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr
preskoči na navigaciju