preskoči na sadržaj

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice

 > Projekti  > GLOBE
O projektu GLOBE

  GLOBE (Global Learning and Observations for Benefit the Environment ) je znanstveno obrazovni    program, namijenjen  učenicima osnovnih i srednjih škola, koji u svom neposrednom okolišu obavljaju različita mjerenja na području atmosfere, vode, tla i pokrova, a primjerena svojoj dobi i interesima te mogućnostima škole. Prikupljeni se podaci, putem Interneta  unose u jedinstvenu svjetsku bazu podataka. Mjereći i opažajući značajke okoliša u istraživačkom području škole, učenici upoznaju i na neposredan  način doživljavaju svoje okruženje, upoznaju znanstvene metode mjerenja, prikazivanja i tumačenja podataka, povezuju školska znanja s praktičnim i teoretskim radom te razvijaju osjetljivost i pozitivan odnos spram okoliša. Rezultati učeničkih mjerenja i praćenja niza parametra iz okoliša preko 13 000 uključenih škola iz stotinjak zemlja cijelog svijeta, slijevaju se u jedinstvenu GLOBE bazu podataka (www.globe.gov)

 

  Zamisao o znanstveno obrazovnom programu GLOBE obznanio je tadašnji američki potpredsjednik Al Gore na Dan planeta Zemlje 1994. godine. Na isti je dan (22. travnja) 1995. godine program pokrenut u SAD, a vlade mnogih zemalja diljem svijeta tih su dana s američkim predstavnicima potpisale sporazume o provođenju programa GLOBE.

  Od 2003. godine glavni nositelj programa GLOBE u SAD postaje UCAR  - Univerzitetska korporacija za atmosferska istraživanja, a partneri su NASA - američka državna uprava za atmosferu i svemir, Nacionalna fondacija za znanost, Univerzitet države Colorado i US State Department.

  Hrvatska je bila među prvim zemljama koje su pristupile ostvarivanju tog svjetskog programa (sporazum je potpisan 13. travnja 1995.). Supotpisnici Sporazuma o implementaciji programa GLOBE u Hrvatskoj su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a neposredna provedba povjerena je Zavodu za školstvo Republike Hrvatske.

  Od 2005. godine u Hrvatskoj je u program uključeno preko 130 škola, što nas čini zemljom s najvećim postotkom GLOBE škola u cjelokupnoj zajednici zemalja uključenih u ovaj program. Veliki broj naših škola vrlo aktivno i kreativno ostvaruje programske zadaće, redovito obavljajući mjerenja i unoseći svoje rezultate u jedinstvenu svjetsku bazu podataka. Time je Hrvatska osvojila izniman ugled i simpatije u svjetskoj GLOBE mreži.

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Školski godišnjak
Termini informacija
Promocija zanimanja
Erasmus+
Školski digitalni list

     TheLibar

 

 

 

E-DNEVNIK

  

E - DNEVNIK
Korisni linkovi
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice / A. Cesarca 20, HR-31500 Našice / ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr / ured@ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr
preskoči na navigaciju