preskoči na sadržaj

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice

6. Geometrijska škola Stanka Bilinskog

U SŠ Isidora Kršnjavoga Našice, 9. travnja 2016. održana je 6. Geometrijska škola Stanka Bilinskog. Geometrijska škola u Našicama dobila je ime po akademiku i matematičaru dr. sc. Stanku Bilinskom, koji je rođen u Našicama 22. travnja 1909. godine. Osnovana je 16. travnja 2011. u SŠ Isidora Kršnjavoga Našice u svrhu poticanja i proširivanja znanja iz geometrije te popularizaciju matematičke znanosti. Organizator Geometrijske škole je SŠ Isidora Kršnjavoga Našice, a suorganizatori su Zavičajni muzej Našice i Udruga za hrvatsku povjesnicu Našice. Sponzori su Grad Našice i dr. sc. Vanda Bilinski, kći Stanka Bilinskog. Svake godine u školskoj aleji zavičajnika pred bistu Stanka Bilinskog predstavnici organizatora polažu cvijeće.

 

Uradak s Quilling radionice

Škola je po šesti puta okupila mlade zaljubljenike u geometriju, učenike osnovnih i srednjih škola te njihove nastavnike, koji su sudjelovali na radionicama i predavanjima poznatih sveučilišnih profesora matematike. Ove godine sudjelovalo je je 115 sudionika iz 7 osnovnih škola (Dalj, Petrijevci, Podgorač, Đurđenovac, Jelisavac, Valpovo i Našice (2 škole) te 5 srednjih škola (Osijek, Beli Manastir, D. Miholjac, Đakovo i Našice). U uvodnom dijelu programa nastupili su učenici OGŠ ,, Kontesa Dora'' Našice: Nikola Čeme na gitari pod mentorstvom nastavnika Maria Huja te na klarinetu učenici Ejla Plemeniti i Danijel Papučić s profesorom Ivanom Krajačićem. Nakon glazbenog priloga, slikopisom su oživljena sjećanja na 5. Geometrijsku školu. Ravnatelj prof. Željko Filjak pozdravio je sve sudionike i goste, a gradonačelnik Krešimir Žagar poticajnim riječima je otvorio 6. Geometrijsku školu.

U radnom dijelu dopodneva izv. prof. dr. sc. Zdenka Kolar – Begović i izv. prof. dr. sc. Ružica Kolar- Šuper sa Sveučilišta u Osijeku, Odjel za matematiku i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti održale su za nastavnike predavanje pod nazivom Zlatni rez te radionicu za učenike Metoda promjene fokusa, a profesorice Barbara Knežević i Nikolina Jakovljević iz SŠ Isidora Kršnjavog Našice predavanje za nastavnike Karakteristične točke i pravci četverokuta. Radionicu za učenike pod nazivom Quilling održale su profesorice Zrinka Amidžić i Barbara Knežević.

Učenici su bili motivirani zanimljivim zadacima i konstruktivnim rješenjima. O tome svjedoči i 27 slika koje su donijeli na Natječaj za najljepšu geometrijsku sliku. Komisija u sastavu: profesorice Darija Lozić, Maja Benak, Ana Peršić, Sanela Mandić te učenici Patrik Stanić i Josip Knežević je prebrojala glasove te zaključila: 1. mjesto osvojila je slika Lovre Ibriksa učenika SŠ Isidora Kršnjavog Našice, 2. mjesto slika Lee Božić učenice SŠ D. Miholjac, a 3. mjesto osvojila je slika Elene Granat, Sare Serdar i Josipa Kneževića učenika OŠ J.J. Strossmayera Đurđenovac. Ovom prigodom dr.sc. Vanda Bilinski uručila je učenicima medalje i prigodne nagrade. Izrazila je svoje oduševljenje odabirom tema i radom GŠ.

Najljepša geometrijska slika - pano 1

Najljepša geometrijska slika - pano 3

Nastavnici i učenici OŠ Dore Pejačević Našice prezentirali su projekt Geometrija oko nas te tako svojim idejama i domišljatošću učinili ovaj današnji događaj još ljepšim. Po završetku svim sudionicima podijeljena su priznanja za sudjelovanje u radu.

Nakon polaganja cvijeća pred bistu dr. sc. Stanka Bilinskog održan je zajednički ručak, koji su pripremili učenici ugostiteljske struke sa stručnim učiteljima Maricom Canecki, Jerkom Amidžićem, Maricom Sedlar i Anom Mirković. Izložbu Najljepša geometrijska slika postavila je profesorica Darija Lozić. Program su osmislili i vodili profesori Ivica i Lidija Gerendaj.

 Lidija Gerendaj, prof.

 

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Školski godišnjak
Termini informacija
Promocija zanimanja
Erasmus+
Školski digitalni list

     TheLibar

 

 

 

E-DNEVNIK

  

E - DNEVNIK
Korisni linkovi
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice / A. Cesarca 20, HR-31500 Našice / ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr / ured@ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr
preskoči na navigaciju