preskoči na sadržaj

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice

 > Naslovnica
Vijesti

Ekskurzija djelatnika škole povodom Svjetskog dana učitelja

Autor: Manuela Kojić, 9. 10. 2018.

     Povodom Svjetskog dana učitelja, djelatnici škole su od 5. do 7. listopada 2018. proveli na trodnevnoj ekskurziji.

     Na put su krenuli 5. listopada u ranim jutarnjim satima u pravcu Zagreba, Karlovca, u smjeru Istre. Prvo odredište bilo je mjesto Višnjan i posjet Zvjezdarnici. Poslušali su predavanje poznatog hrvatskog astronoma Korada Korlevića koji je ,između ostaloga, rekao da  se Zvjezdarnica u svom djelovanju istaknula otkrićima malih tijela Sunčeva sustava. U razdoblju od 1995. do 2001., zabilježeno je 1749 otkrića asteroida, čime je Zvjezdarnica Višnjan postala jedna od najproduktivnijih zvjezdarnica svijeta. Danas je Zvjezdarnica orijentirana na edukacijske projekte za učenike i studente iz mnogih područja znanosti. Nakon zanimljivog predavanja uputili su se na brdo Tičan, obišli novu Zvjezdarnicu, kameni krug i promatrali Sunce teleskopom.

     Nakon Zvjezdarnice, krenuli su do jame Baredine kraj mjesta Nova Vas. Prije obilaska jame, razgledali su Traktor story,  izložbu povijesnih traktora te u obližnjem muzeju/konobi degustirali istarska vina, sir i masline. Uslijedio je obilazak jame u pratnji vodiča. To je geomorfološki spomenik prirode i prvi speleološki lokalitet Istre uređen za turističku namjenu, za posjete otvoren od 1995. godine. Dubina jame je 132 metra, zajedno s podzemnim jezerima. Temperatura zraka u jami iznosi oko 14 stupnjeva C. Jama je riznica stalagmita i stalaktita, podzemnih skulptura nastalih stoljetnim radom vode. Zadivljujuće su desetak metara dugačke visoke zavjese, realističan kip Bogorodice i kosi toranj iz Pise. Na dnu jame susreli su i Čovječju ribicu, endemsku vrstu životinje koja živi samo u ovim krškim područjima. Nakon ispunjenog prvog dana, uputili su se u Istarske toplice koje su smještene uz 85 metara visoku stijenu, poznatu kao stijena gorostas. Ispod stijene se nalazi izvor ljekovite vode sv. Stjepan.

     Drugi dan ekskurzije bio je rezerviran za Nacionalni park Brijuni. Obilazak ovog veličanstvenog parka započeo je vožnjom vlakićem i panoramskim razgledavanjem uz stručnog vodiča. Zanimljivo je bilo vidjeti jedinstveni sklad flore, faune i kulturno-povijesne baštine. Brijuni su spoj neobične vegetacije, prostranih travnjaka, šume hrasta crnike, lovora, golf terena, tragova dinosaura, safari parka s indijskim slonom Lankom, paunovima, ljamama i ostalim životinjama koje je Josip Broz Tito dobio na poklon od brojnih gostiju, svjetskih političara i umjetnika koji su posjećivali ovaj „raj na Zemlji“. Posjetili su i crkvu sv. Germana te izložbu fotografija „Josip Broz Tito na Brionima“. Izložba prikazuje djelatnost predsjednika Jugoslavije na otoku od njegovog prvog dolaska 20. lipnja 1947. do posljednjeg dana boravka 29. kolovoza 1979. godine. Nakon Brijuna, organiziran je ručak te odlazak do mjesta Livade i posjet sajamskom šatoru gdje se održavaju Dani tartufa. Ponuda je bila raznovrsna kako proizvodima (tartufi na razne načine; vino, med, džem…), tako i cijenama. Nakon sajma vratili su se u hotel. Jedni su vrijeme do večere i druženja iskoristili za kupanje u ljekovitom bazenu, a drugi za odmor po sobama.

     Zadnji dan ekskurzije bio je namijenjen obilasku špilje Vrelo u Fužinama. Dugačka je 300 metara i bogata špiljskim ukrasima. Osobitu vrijednost špilji daje voda jer se na svega pedesetak metara nalazi prekrasan gorski izvor, jezero i ponor. Zbog blage konfiguracije terena, jedina je turistički uređena špilja u Europi koju mogu posjetiti svi uzrasti. Nakon špilje uslijedio je ručak u hotelu Bitoraj, koji je opravdao sve laskave tvrdnje o ljepotama goranskog kraja, dakako kroz nepce. U Našice su se vratili u ranim večernjim satima i tako zaokružili trodnevnu ekskurziju puni pozitivnih dojmova.

 

Manuela Kojić, prof.  




Dokumenti



Termini informacija
 

 

 

E-DNEVNIK

  

E - DNEVNIK
Tražilica
Korisni linkovi
 

 

 

Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice / A. Cesarca 20, HR-31500 Našice / ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr / ured@ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr
preskoči na navigaciju