preskoči na sadržaj

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice

 > Naslovnica
Vijesti

EPAS-ovci SŠIK na 3. Međunarodnom događaju Ambassador Schools Together

Autor: Barbara Bošnjak, 30. 4. 2024.

Od 18. do 21. travnja 2024. osam učenika EPAS junior ambasadora u pratnji senior ambasadorica M. Međurečan i B. Bošnjak sudjelovali su na 3. Međunarodnom događaju za EPAS ambasadore – Ambassador Schools Together u Grazu. Poziv na sudjelovanje dobile su samo 4 EPAS škole iz Hrvatske, od šezdesetak škola u programu, koje su na prošlogodišnjoj evaluaciji provedbe programa bile ocijenjene najvećim brojem bodova. Radni jezik cjelokupnog programa bio je engleski jer su na događaj pozvane i najuspješnije EPAS škole iz Austrije, Slovenije, Mađarske, Češke i Slovačke. Mnoštvo radionica, obilje prezentacija, nova poznanstva samo su neka od iskustava naših junior ambasadora.

Detaljnije o boravku u Grazu ispričao je naš junior ambasador Luka Štefiček, učenik 3. razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije čiji pregled događanja možete pročitati u nastavku, dok je službeni program dostupan na poveznici https://padlet.com/EuropeDIRECTSteiermark1/epas-graz-18th-20th-april-2024-bx78uejluysqcw2e

 

Lukin dnevnik:

18. 4. 2024. četvrtak

Započeli smo putovanje oko 2 sata ujutro, ukrcavši se na vlak za Zagreb. U Zagrebu nas je čekao autobus pred Arena centrom u 11 sati koji nas je dovezao da Graza, došli smo oko 14:20. Imali smo vremena za raspakiravanje, a oko pola pet uputili smo se prema Congress Graz gdje smo imali formalno upoznavanje, te smo bili podijeljeni u grupe prema bojama na našim bedževima. Svaka grupa je dobila zadatak da napravi kratku prezentaciju od oko 2 minute koju treba predstaviti do nedjelje.

19. 4. 2024. petak

Polazak iz hotela je bio u pola 9, a oko 9 smo došli u Congress Graz. Dan smo započeli s malom „vježbom“ razbuđivanja s našim susjedom, zatim su 4 grupe predstavile svoje prezentacije, tri su prezentacije govorile o dobrim stvarima EU-a (Europske Unije) u jednoj riječi, dok je jedna grupa izvela pjesmu.

Tijekom dana imali smo tri radionice – tijekom prve radionice podijeljeni smo u 12 skupina s zadatkom rješavanja problema s čovjekom koji nije vjerovao u EU ili nije htio glasati. Naš zadatak bio je uvjeriti ga u korisnost EU-a i glasanja. Na kraju radionice sam uspio uhvatiti intervju s jednim od voditelja, Janom iz Slovenije.

Tijekom druge radionice ugostili smo 4 europska parlamentarca: Geroga Mayera predstavnika austrijanske slobodne partije (FPO-a), Erno Schaller-Baross predstavnika FIDERZ-KDNP koalicije, Ivana Štefanca predstavnika Slovačke kršćanske stranke te Marketa Gregorova predstavnicu češke zelene stranke, znane kao Pirati. Imali smo prilike postaviti im pitanja o njihovom poslu, mišljenjima te uvjerenjima njihove stranke.

Treća radionica je bila radionica zvana „Voice your opinion“, gdje smo učili o poštovanju suparničkog mišljenja te razvijanju naših kognitivnih sposobnosti. Komentirali smo dobre i loše strane EU-a i što bismo voljeli promijeniti u njoj.

20. 4. 2024. subota

Prva radionica Izrada EU stripa započela je u pola deset nakon zajedničkog fotografiranja i plenarnog uvodnog dijela, gdje su Ciril Horjak i njegov sin Omar objasnili kako napraviti kratak strip.

Druga radionica se odvijala vani, preuzeli smo aplikaciju Actionbound te smo u grupama hodali po Grazu i razgledali znamenitosti.

Na trećoj radionici bila je Timna M. s temom „Be heard“ koja nam je objasnila kako podići svijest o europskim izborima u našem gradu.

Završni panel organiziran je u obliku završnih pozdrava te predstavljanja prezentacija junior ambasadora gdje je većina grupa govorila o tome što vole u EU ili želja za EU. U koncertnoj sali Stephaniensaal, jednoj od najakustičnijih koncertnih dvorana u svijetu poslušali smo kratak koncert na orguljama, prilikom kojeg smo čuli i tematsku pjesmu obitelji Adams, himnu EU-a, Straussov Radetzky Marš. Time je završio zadnji dan u Grazu.

21. 4. 2024. nedjelja

Ujutro smo krenuli u Zagreb autobusom odakle smo vlakom u kasne popodnevne sate došli u Našice.                                            

B. Bošnjak i L. Štefiček
DokumentiTražilica
Školski godišnjak
Termini informacija
Promocija zanimanja
Erasmus+
Školski digitalni list

     TheLibar

 

 

 

E-DNEVNIK

  

E - DNEVNIK
Korisni linkovi
Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice / A. Cesarca 20, HR-31500 Našice / ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr / ured@ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr
preskoči na navigaciju