preskoči na sadržaj

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice

 > Naslovnica
Vijesti

Predavanja i radionice u sklopu projekta „Budi internet genijalac“

Autor: Ivan Hajek, 9. 1. 2024.

Tijekom studenog i prosinca 2023. godine, učenici četvrtih razreda opće i jezične gimnazije aktivno su sudjelovali u projektu pod nazivom „Budi internet genijalac“. Kroz niz aktivnosti, sudionici su razvijali sposobnost prepoznavanja lažnih vijesti, analizirali su reklamne plakate te stekli uvid u različite marketinške tehnike, uključujući astroturfing i emocionalnu manipulaciju potrošača kroz dizajn.

U sklopu istraživačkog projekta, svaki razred je tijekom pet školskih sati u grupama razvijao reklamne kampanje za proizvode koje su samostalno dizajnirali. U okviru zadatka, učenici su se upoznali s raznim alatima temeljenim na generativnoj umjetnoj inteligenciji te ih samostalno koristili za izradu ilustracija i video uradaka.

Predavanja i radionice su se održavale unutar kurikula predmeta likovna umjetnost, s fokusom na temu „Umjetnost i moć“. Podteme koje su obuhvaćene uključuju propagandnu ulogu umjetničkog djela, reklamni plakat, cenzuru, primijenjeni dizajn, generativni AI te marketing.

„Budi internet genijalac“ je projekt kojeg provodi institut za profesionalni razvoj „Suradnici u učenju“ s primarnim ciljem poboljšanja digitalne i medijske pismenosti u hrvatskim osnovnim i srednjim školama te stvaranja sigurnog i motivirajućeg okruženja za učenje, život i odrastanje na internetu. Projekt sufinancira Google.org kao dio „Be Internet Awesome“ programa koji u CEE regiji objedinjava „School with Class Foundation“.

Među učenicima je sudjelovalo i šestero ambasadora EPAS programa (Škola ambasadora Europskog parlamenta). Cilj programa je podići razinu svijesti učenika o europskoj parlamentarnoj demokraciji, ulozi Europskog parlamenta i europskim vrijednostima, poticanje na aktivno sudjelovanje u demokratskim procesima EU-a, a usmjeren je na učenike iz različitih obrazovnih, društvenih i geografskih sredina.

Do kraja školske godine planirana je obrada pojedinih nastavnih cjelina za niže razrede u sklopu kojih će se prolaziti kroz neke od spomenutih tema.

U sklopu projekta neke su grupe ulazile i u područje „antireklame“ baveći se ironijom i direktnom kritikom društva. Neki od plakata se nalaze u nastavku teksta.

Ivan Hajek, prof.
DokumentiTražilica
Školski godišnjak
Termini informacija
Promocija zanimanja
Erasmus+
Školski digitalni list

     TheLibar

 

 

 

E-DNEVNIK

  

E - DNEVNIK
Korisni linkovi
Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice / A. Cesarca 20, HR-31500 Našice / ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr / ured@ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr
preskoči na navigaciju