Svjetski dan jabuke
Autor: Sanja Kurucić, 20. 10. 2023.
Dana 20. listopada 1990. godine u Londonu prvi se put obilježio Dan jabuke. I danas se većinom u Engleskoj organiziraju događanja povodom ovoga dana, ali s vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i u svijetu prihvatile brojne škole, restorani i organizacije predstavljajući tako važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.
Za jabuku se kaže da je kraljica voća. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Bogata je vitaminima C, A, E, K i B, mineralima (kalij, magnezij, fosfor, željezo). Sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiseline koje pomažu u procesu probave. Bogata je vlaknastim tvarima (celuloza, pektin, lignin) i sadrži 20 % dnevne preporučene količine vlakana. Zahvaljujući velikomu udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprečava umor i gubitak koncentracije.
U školskom holu, učenice 4. razreda agrotehničara s profesoricama Eminom Bajt Galić i Adelom Grabež Barut, prigodnom izložbom obilježavaju Svjetski dan jabuke. Na taj način učenici i profesori ukazuju na hranjivost i ljekovitost kraljice voća. Plakatima smo željeli naglasiti koliko je jabuka važna za zdravlje čovjeka, imajući na umu staru izreku: „Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van!“
Emina Bajt Galić, prof.
Odgoj i obrazovanje |
> Web 2.0 u nastavi |
> Online enciklopedija |
> Agencija za odgoj i ... |
> Ministarstvo znanost... |
> Portal za škole - sk... |
> Sezamweb |
Informatika |
> Bug |
> Vidi |
> PC Chip |
> Enter |
> PC Ekspert |
Državna matura |
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |