Slastičar

Slastičar

Slastičar

Slastičar

Slastičar

Opis zanimanja

Slastičar samostalno obavlja različite poslove potrebne za izradu različitih vrsta slastica i deserata koji mogu biti hladni, topli i ledeni deserti i slastice.

Izrađuje slatka i slana jela od različitih vrsta tijesta, biskvitnih smjesa, različitih vrsta krema, konditorske proizvode od čokolade i šećera, kolače, torte, minjone, kekse, slastice za različite prigode pogodne za posluživanje u hotelima i restoranima kao i za prodaju u specijaliziranim trgovinama.

To podrazumijeva poslove od naručivanja robe, pripreme namirnica, sirovina i materijala za različite slastice, do pravilne obrade, izrade konačnog traženog proizvoda i primjerenog posluživanja.

Slastičar treba znati pravilno pratiti recepturu i poštivati količine navedene u njoj kao i poznavati sustav mjernih jedinica i po potrebi preračunavati mjerne jedinice i prilagođavati količine u receptu prema potražnji.

Mora dobro znati tehnologiju pripremanja i moći točno odrediti koji tehnološki postupak je potreban za izradu tražene slastice. To uključuje pravilan odabir namirnica, pravilnu obradu, pravilno korištenje uređaja i opreme, izradu slastica te njihovo primjereno posluživanje ili pakiranje. Vodi računa o kvaliteti i higijeni namirnica.

Treba biti osposobljen za bilježenje podataka za dnevni obračun iskorištenih namirnica za izdane slastice, kontrolu skladišta i zaliha te sposoban za naručivanje potrebnih namirnica. Brine o održavanju strojeva, uređaja i ostale opreme i pribora u slastičarnici kao i o osobnoj higijeni i higijeni radnog prostora.

Treba posjedovati dozu umjetničkog talenta i osjećaj za gastronomiju kao i sposobnost učinkovitog i ekonomičnog rada u određenom vremenskom rasponu, financijskom proračunu i prehrambenim ograničenjima.

Skip to content