Opis zanimanja
Mesar obavlja poslove klanja stoke i rasijecanja mesa, obrađuje pojedine dijelove, obavlja kategorizaciju mesa, prerađuje ga i proizvodi mesne prerađevine.
Također, kupuje meso, priprema ga za prodaju i prodaje ga (reže, rasijeca, oblikuje, važe, izračunava cijenu, umata itd.). U tom poslu izuzetno je važno pridržavanje i provođenje higijenskih postupaka te prepoznavanje i saniranje nepoželjnih promjena na mesu.
Mesar i popunjava dokumentaciju u vezi s držanjem i skladištenjem mesa i mesnih prerađevina (dostavnice, primke itd.), vodi dokumentaciju o proizvodnji i obradi mesa i mesnih prerađevina te izdaje račune i izračunava cijenu pri prodaji mesa i prerađevina. U svom radu mesari također rukuju različitim strojevima i alatima te se brinu o njihovu održavanju. Tjelesna izdržljivost i spretnost ruku bitne su osobine za uspješno obavljanje poslova mesara. Dobar vid te raspoznavanje boja i mirisna i okusna osjetljivost pomažu pri provjeri kakvoće sirovina i proizvoda.
Ukoliko položi majstorski ispit, može otvoriti samostalni obrt.