2014-12-17 18:25:09

Konzerviranje voća i povrća – rad učenika 3. a ugo (kuhara)

Cilj radionice je stjecanje znanja i vještina u preradi voća i povrća, s posebnim naglaskom na organsko konzerviranje. To je način konzerviranja kod kojeg se ne koriste kemijski konzervansi, a konzervirajući učinak postiže se dobrom sterilizacijom (vreli proizvod u vrelu staklenku). Izbjegava se i velika upotreba šećera. Takve su prerađevine s prehrambenog i zdravstvenog stajališta osobito poželjne u prehrani.

Od širokog asortimana prerađevina učenici su proizveli:

1. Pekmez od šljiva

Pekmezi se dobivaju ukuhavanjem usitnjenog voća, najčešće šljiva, bez dodatka šećera. Dopušteno je dodati do 20% šećera, ali tada se deklarira kao zaslađeni pekmez. Naš pekmez ima 5% šećera.

 2. Marmelada od jabuke i muškatne tikve

Marmelade se dobivaju ukuhavanjem voćne kaše (kuhano i pasirano voće) uz dodatak šećera.

3. Jabučni ocat

Dobiva se octeno-kiselinskim vrenjem prevrelog jabučnog soka ili komine. Sadrži 4-5% octene kiseline. U narodnoj i alternativnoj medicini pripisuju mu se ljekovita i dijetetska svojstva.

4. Ajvar

Dobiva se ukuhavanjem pečene, oguljene i mljevene paprike s dodatkom patlidžana i začina. Na tržištu se razlikuju uprženi i neuprženi ajvar, što se mora deklarirati. Naš ajvar je uprženi.

5. Ukiseljeno povrće-turšija

Mješavina povrća konzervirana octom (marinirana).

6. Kisela paprika s medom

Konzervirana octom uz dodatak meda.

Proizvode su učenici deklarirali i dekorirali te prezentirali na prodajnoj izložbi 17. prosinca 2014. u holu škole. Interes za kupovinu prerađevina bio je velik, a prikupljeni novac utrošit će se u nove oblike neposrednog odgojno-obrazovnog rada.

Sudionici radionice su: Tomislav Belak, Nadin Čolić, Josipa Kljajić i Monika Rigo, a voditeljica profesorica Marija Valenčak .


Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice