2020-10-23 18:47:26

Obilježavanje Dana Ujedinjenih naroda

Međunarodni dan Ujedinjenih naroda obilježava se 24. listopada. Na taj dan 1945. godine stupila je na snagu Povelja Ujedinjenih naroda, a sam dan se obilježava od 1948. godine. Inicijativu za osnivanje Ujedinjenih naroda pokrenuo je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Franklin Delano Roosevelt, koji je predložio i ime buduće svjetske organizacije. Proces koji je doveo do osnivanja Ujedinjenih naroda počeo je prvog dana 1941. godine kada su predsjednik Roosevelt, premijer Churchill te predstavnici vlada Sovjetskog Saveza i Republike Kine potpisali dokument koji će kasnije postati poznat kao Deklaracija Ujedinjenih naroda. Naziv Ujedinjeni narodi prvi put je službeno upotrijebljen kada su predstavnici 26 vlada potpisali Deklaraciju, a ime je označavalo države antifašističke koalicije u Drugom svjetskom ratu.

Organizacija Ujedinjenih naroda najvažnija je međunarodna organizacija u svijetu. Ujedinjene narode čine 193 države. Osnovni ciljevi Ujedinjenih naroda su: održavanje mira i sigurnosti u svijetu, razvijanje dobrosusjedskih odnosa, ekonomska suradnja, širenje tolerancije i promicanje poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda čovjeka.

Organizacija Ujedinjenih naroda kreirala je, pod imenom Globalni ciljevi za održivi razvoj, skup ciljeva koji se odnose na budući međunarodni razvoj (2015. do 2030. godine). Sačinjava ih 17 globalnih ciljeva:

Ne siromaštvu

Ne gladi

Dobro zdravstvo

Kvalitetno obrazovanje

Jednakost spolova

Čista voda i kanalizacija

Obnovljiva i pristupačna energija

Dobra radna mjesta i dobra gospodarstva

Inovacije i dobra infrastruktura

Poništiti nejednakosti

Održivi gradovi i zajednice

Odgovorno upotrebljavati resurse

Osigurati održivu potrošnju i načine proizvodnje.

Zaštiti podneblje

Održivi oceani

Održivo iskorištavati zemlju

Mir i pravednost

Partnerstvo za održivi razvoj

Ciljevi su uzajamno povezani i zahtijevaju od svih nas da preuzmemo odgovornost i pridonesemo rješavanju tih problema.

Stoga su učenice 3. a ekonomske struke: Brkić Karla, Klemenc Laura, Neznanović Leonarda, Perković Marija, Plazanić Ines, Strmečki Magdalena i Štefančić Nina uz mentorstvo prof. Tanje Horvat, osmislile su i postavile izložbu u holu škole kako bi podsjetile na važnost i ulogu te međunarodne organizacije osobito sada, kada smo svi suočeni s velikim globalnim problemom i kada je jedinstvo potrebnije više nego ikada.

 

 


Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice