2020-03-16 10:07:49

Učenici 3. a i 3. b ekonomske obilježili Svjetski dan prava potrošača

Svjetski dan prava potrošača (World Consumer Rights Day) svoje porijeklo ima u "Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača" koju je donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy 1962. godine.

Svjetski dan prava potrošača obilježava se svake godine 15. ožujka još od 1983. godine. Visoki stupanj zaštite potrošača te educiranost o osnovnim potrošačkim pravima i obvezama, predstavlja jedan od prioritetnih ciljeva svakog civilnog društva. U RH Ministarstvo gospodarstva jedan je od nositelja politike zaštite potrošača koji prati promjene u europskom zakonodavstvu te ih preuzima i implementira u hrvatsko zakonodavstvo.

Stoga, već tradicionalno, ekonomisti naše škole obilježavaju ovaj dan radionicama, predavanjima i prezentacijama. Učenici 3. a i 3. b ekonomske struke, sa svojim profesoricama Snježanom Gretić  i Lidijom Lovrić,   istražili su temu, sudjelovali u radionicama i prezentirali radove ostalim učenicima naše škole kroz izložbu u holu škole i učionicama.

Svjetski dan prava potrošača, prigoda je da ukažemo na probleme s kojima se svi mi kao potrošači svakodnevno susrećemo. Upravo zato učenici ekonomske škole moraju razumjeti koliko je važno da proizvod koji se prodaje krajnjim potrošačima moraju pravilno prezentirati i pravilno rješavati reklamacije jer će jedino zadovoljan kupac ponovo kupiti naš proizvod ili uslugu.

Lidija Lovrić, prof.


Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice