2020-02-26 13:47:00

Dan sjećanja na žrtve holokausta

Holokaust (grč. ὁλόϰαυστονpotpuno spaljen), izvorno u grčkoj i rimskoj religiji, žrtva paljenica zemaljskim i podzemnim bogovima i dušama pokojnika, pri čemu se obično spaljivala cijela žrtvena životinja. U moderno doba pojam označava sustavno uništenje Židova i drugih nearijevskih naroda u razdoblju nacizma (1933–45). Za stradanje Židova u II. svjetskom ratu koristi se i hebrejski izraz šoa (sho‘ah: katastrofa, opustošenje). Uspostavom nacističkoga režima u Njemačkoj 1933. Židovi su bili izloženi diskriminaciji, njihove su tvrtke i trgovine bojkotirane, otpuštani su iz javnih službi (sa sveučilišta, iz lokalne uprave i sudova). Nürnberškim zakonima iz 1935. bili su lišeni građanskih prava te su proganjani, fizički zlostavljani i zatvarani.

Povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta u našoj školi održali smo glazbeno-scenski program kojeg su osmislile i s učenicima uvježbale mentorice Kristina Novak i Marina Međurečan.

Učenici drugog razreda jezične gimnazije Filip, Ana Marija i Noa, 2. pmg Iva, 3. a opće gimnazije Ana i Dora, 1. i 2. elektrotehnike Ivan, Antonio, Denis i Luka izveli su  predstavu „Kristali“, uz pomoć tehničke podrške Grge, Karla, Nikole, Patrika i Dominika . Radnja predstave vezana je uz Kristalnu noć i odnosi se na događaj u studenom 1938. godine u nacističkoj Njemačkoj, u okviru sustavnog progona Židova, nazvanog holokaust. Scenarij je napisao Noa Devald učenik 2. razreda jezične gimnazije. Na samom početku programa, učenica 2. pmg Helena Vulić na violini i učenik 2. a opće gimnazije  Nikola Čeme na gitari izveli su  skladbu Avreml.

Na kraju programa učenica 3. a opće gimnazije Ana Umiljanović i učenik 2. a opće gimnazije Nikola Čeme izveli su pjesmu Donna Donna.

profesorice Marina Međurečan, Kristina Novak


Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice