2020-01-17 12:10:14

Predavanje srednjoškolcima s temom „ŠTO JE NA KOCKI“

15. i 16. siječnja 2020. godine policijski službenik Odjela prevencije PU Osječko-baranjske Darko Ćorković održao je predavanje pod nazivom „ŠTO JE NA KOCKI“ učenicima trećih razreda o štetnosti kockanja, klađenja i igara na sreću.

Značajno je porastao broj ovisnika o igrama na sreću, kockanju i klađenju. Razlozi su sljedeći: sve veća dostupnost igara na sreću, uključujući internet, masovnost, kockanje kao prihvatljivo opće društveno ponašanje te zakonodavna liberalizacija. Vidno su eskalirali ponuda, promidžbeni marketing pa time i potražnja igara na sreću (prvenstveno  sportskih kladionica). 

Ovo je također dovelo i do sve češće sklonosti patološkom kockanju koji je poremećaj nagona i navika koje se kompulzivno i opetovano ponavljaju okupirajući cijelo biće na štetu radnih, materijalnih, obiteljskih, zdravstvenih i etičkih vrijednosti. Patološko kockanje je od 1980. godine uvršteno u Međunarodnu klasifikaciju bolesti.

Učenici su iskazali interes za ovu temu te su i tijekom predavanja komentirali i postavljali dodatna pitanja.

Nacionalni projekt “ZDRAV ZA 5” od školske godine 2011./2012. provodi Policijska uprava Osječko-baranjska sa svrhom prevencije ovisnosti o alkoholu, drogama, igrama na sreću te podizanja razine svijesti kod mladih o važnosti usvajanja zdravih životnih navika aktivnim boravkom u očuvanoj prirodi.

Predavanje „Što je na kocki“ osmišljeno je u suradnji s Danijelom Horak, psihologinjom i stručnom suradnicom Udruge „Ne-ovisnost“ Osijek. 

A. Cvijetović, prof.

 

 


Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice