2019-10-22 15:54:27

Obilježili smo Dan Ujedinjenih naroda kvizom u razredima i izložbom

Dan Ujedinjenih naroda, međunarodne organizacije kojoj je temeljna zadaća održavanje svjetskog mira i sigurnosti, razvijanje dobrosusjedskih odnosa, ekonomsku suradnju, širenje tolerancije i promicanje poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda čovjeka obilježava se 24. listopada.

 Povelja Ujedinjenih naroda i Statut Međunarodnog suda stupili su na snagu 24. listopada 1945. godine, nakon što je 29 zemalja potpisalo ratifikacijske dokumente. Osnovana je u San Francisku, a sjedište je u New Yorku. Ujedinjeni narodi danas broje 193 članice, među kojima je i Hrvatska. Gotovo sve međunarodno priznate države su članice. U članstvu nisu Tajvan, Palestinski teritoriji, Vatikan, DAR Sahara.

Glavni organi UN-a su: Opća skupština, Vijeće sigurnosti, Ekonomsko i socijalno vijeće, Međunarodni sud i Tajništvo, čiji je čelni dužnosnik Antonio Guterres glavni tajnik UN-a. Međunarodni sud, ima sjedište u Haagu. UN također djeluje kroz svoje agencije, fondove i programe kao što su: UNICEF, UNHCR, FAO i UNESCO.

UN je osnovan nakon Drugog svjetskog rata od pobjedničkih sila u nadi da će spriječiti buduće sukobe i ratove među narodima. UN, na neki način, i dalje podsjeća tko ga je osnovao jer su pet glavnih zemalja pobjednica u Drugom svjetskom ratu stalne članice Vijeća sigurnosti s pravom veta: SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Kina (prije Tajvan) i Rusija (prije SSSR).

Dan Ujedinjenih naroda obilježili smo u našoj školi sudjelovanjem 3. a razreda OG i trećeg PMG razreda u kvizu o Ujedinjenim narodima i izložbom u holu.

Marina Međurečan, prof.


Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice