2015-12-18 14:31:44

Projekt Košer hrane

Za nama je još jedan projekt uspješne suradnje triju pedagoških jedinica naše najmnogoljudnije škole u Hrvatskoj te nekoliko različitih predmeta. Naime, 16. prosinca smo, kušanjem nekih tradicionalnih židovskih delicija, završili projekt Košer hrana. Svrha je bila povezati redovnu nastavu vjeronauka (nastavna cjelina Čovjek – religiozno biće),

Učenici prvih razreda gimnazije na nastavi vjeronauka jedni su drugima održali predavanja o određenim zanimljivostima iz raznih religija pa tako i o košer hrani. Tom prigodom su na nastavne sate 1. a, b, jg i pmg došli učenici 3. a ekonomske (Luka Jurić i Ivana Holjenko, Dino Brkanić i Ena Nemet, Tomislava Žarić i Anita Perković) i održali im predavanja o tržištu košer hrane u svijetu i Hrvatskoj te kako se dobiva košer certifikat. Učenice 4. a ekonomske (Petra Kukuljević, Suzana Cafuta, Katarina Sokolić, Sara Jurić, Tijana Đurđević, Katarina Stipančević, Nikolina Il) su u holu škole izradile pano putem kojega su sve ostale školske kolege pokušale upoznati s pojmom košer hrane.

Kao završetak projekta i 'šlag na torti' bilo je kušanje delicija židovske tradicije koje su pripremili učenici 4. thk, 3. kuhara i 1. kuhara sa svojim stručnim učiteljima i profesorima Anom Mirković, Maricom Sedlar i Maricom Canecki. Tako smo probali challah (pravi se za Šabat, ali i razne druge blagdane), lekach (kolač od meda koji se servira za Roš Ha Šanu – židovsku Novu Godinu), hamantaschen ili Hamanove uši/šešir (prave se za Purim) te tradicionalna istočnjačka pa tako i židovska jela: falafel, pitta kruh, tahini i humus.

Projekt su vodile i osmislile profesorice Tanja Horvat (osnove ekonomije) i Nikolina Pavlović (vjeronauk).

Nikolina Pavlović, prof.


Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice