preskoči na sadržaj

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice

 > Naslovnica
Vijesti

FESTIVAL ZNANOSTI - Inteligentni ritmovi

Autor: Anđelko Cvijetović, Zlatko Kovač, 29. 4. 2024.

U okviru tjedna Festivala znanosti i Dana otvorenih vrata škole ostvarena je radionica sviranja bubnjeva "Inteligentni ritmovi", koja je održana u športskoj dvorani škole 26. travnja 2024. Voditelj bubnjarske radionice Branko Trajkov – Trak, dugogodišnji je bubnjar skupine „Zabranjeno pušenje“. Radionicu su organizirali prof. Zlatko Kovač i prof. Anđelko Cvijetović i njihova udruga Otvoreno srce. U radionici, predviđenoj za šezdeset sudionika, sudjelovali su učenici 2. a opće gimnazije i  3. razreda jezične gimnazije u sklopu nastave glazbene umjetnosti s profesoricom Romanom Borš Mačak te članovi korisnici drage nam Udruge Jaglac iz Orahovice te volonteri udruge Otvoreno srce.

Bubnjanje i ritam je iskonski jezik čovječanstva. Sve drevne civilizacije bubnjanjem i plesom su povezivale pojedinca s zajednicom. Bubnjevi su suštinski element okupljanja koje je stoljećima nadahnjivalo kreativnost, produktivnost i duh zajednice. Oni su bili neizostavni dio svih važnih događaja zajednice - rođenja i smrti, slavljenja mladenaštva i zrelog doba, ženidbe i udaje, duhovnih rituala i iscjeljivanja.

Djembe je kralj afričkih bubnjeva, simbol radosti i slavlja. Potiče iz Malija i Gvineje, od naroda Malinka i Susu. Tradicionalno ga izrađuju i sviraju kovači. Međutim, nitko ne može točno reći koliko je djembe star. Smatra se da datira čak od 500. godine po. Kr. Vjerojatno je nastao od velikih mužara koji su se koristili za drobljenje žitarica. U Zapadnoj Africi svira se na gotovo svim svetkovinama i prigodama. Zbog svoje duge povijesti, kao osnovno sredstvo u afričkoj iscjeliteljskoj tradiciji, nazivaju ga i “Iscjeljujući bubanj." Izvor te snage je u njegovoj građi. On je spoj dvaju životnih sila - životinjske kože i jednog cjelovitog komada tvrdog bjelogoričnog drveta (lenke, djala). U mnogim afričkim tradicijama smatra se da drvo u sebi nosi svo znanje Univerzuma. Njegovo korijenje prodire duboko u zemlju, dok mu grane dotiču nebo. Etimologija naziva instrumenta na jeziku naroda Bambara upućuje na to da je sastavljen od dvije riječi: ' dje ' - okupljanje i ' be ' - mir. Nerijetko djembe opisuju  kao „Bubanj mira“ koji širi mir i toleranciju. Polaznici radionice su uživali u zajedničkom muziciranju i razvijali glazbenu inteligenciju obogaćeni novim glazbenim iskustvom.

Anđelko Cvijetović, prof. i Zlatko Kovač, prof.

 
DokumentiTražilica
Školski godišnjak
Termini informacija
Promocija zanimanja
Erasmus+
Školski digitalni list

     TheLibar

 

 

 

E-DNEVNIK

  

E - DNEVNIK
Korisni linkovi
Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice / A. Cesarca 20, HR-31500 Našice / ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr / ured@ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr
preskoči na navigaciju