preskoči na sadržaj

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice

 > Naslovnica
Vijesti

Naši učenici sudjelovali u radionici u sklopu Tjedna znanosti FFOS

Autor: Mirela Rukavina-Sabo, 12. 2. 2024.

Radionica "Čitajući očima znanstvenika - samo tekst ili nešto više" održana je u ponedjeljak 5. veljače 2024. u sklopu Tjedna znanosti Filozofskog fakulteta Osijek pod vodstvom voditeljice projekta doc. dr. sc. Sonje Novak i  doktorandica na Poslijediplomskom studiju Književnost i kulturni identitet Marijane Mandić i Iris Spajić za 16 učenika Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice u čijoj je pratnji bila i profesorica Mirela Rukavina-Sabo. Cilj radionice, koja je dio projekta Analiza sustava u krizi i nove svijesti u književnosti 21. stoljeća (Askins 21), bio je približiti znanost o književnosti široj publici i potencijalnim novim istraživačima.

Učenici 1. a i 1. b razreda opće gimnazije Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice: Barbara Dragozet, Tina Gretić, Marija Milinković, Petra Mucafir, Ena Pažin, Magdalena Rukavina, Lucija Sikora, Monika Zavada, Lea Žukić Iva Gajić, Petar Barišić, Mia Marković, Lana Perković, Ema Todorović, Lucija Tomljanović i Marta Vukomanović imali li su tako prigodu u okviru izvanučioničke nastave na poziv dekana FFOS prof. dr.sc. Ivana Trojana, doc. dr. sc. Stephanie Jug, prodekanice za znanost i međunarodnu suradnju, i prof. Marijane Mandić, asistentice s Odsjeka za germanistiku susresti se s radom na tekstualnim predlošcima analizirajući ih prema zadanoj terminologiji i smjernicama u programu Nvivo i na transkriptima prepoznajući vrste kriza u književnosti (ekološka, obiteljska, urbana, politička, ekonomska, migracijska,... ) Učenici su pokušali analizirati suvremenu književnost engleskog, njemačkog i hrvatskog govornog područja s posebnim naglaskom na sustave u krizi te su se suočili s novom terminologijom i pitanjem ima li suvremena književnost dominantno subverzivni odnos prema krizi.

Neposredno iskustvo aktivnog sudjelovanja na radionicama u ustanovi visokoškolskog obrazovanja kao i mogućnost susreta s profesorima na fakultetu od neizmjerne su važnosti za razvijanje odnosa među obrazovnim institucijama u vertikali, a učenicima i profesorima poticaj za ustrajnost i dodatnu motivaciju u radu.

Aktivnosti radionice popratila je i Slavonska televizija, a njihov prilog možete vidjeti na sljedećoj poveznici:

https://stv.hr/clanak/nasicki-srednjoskolci-zamijenili-uloge-sa-znanstvenicima-ffo-na-jos-jednom-tjednu-znanosti/5116

 

prof. Mirela Rukavina-Sabo

https://askins21.ffos.hr/novosti-2/projektom-smo-sudjelovali-na-3-tjednu-znanosti-na-filozofskom-fakultetu-osijek/

 

 
DokumentiTražilica
Školski godišnjak
Termini informacija
Promocija zanimanja
Erasmus+
Školski digitalni list

     TheLibar

 

 

 

E-DNEVNIK

  

E - DNEVNIK
Korisni linkovi
Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice / A. Cesarca 20, HR-31500 Našice / ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr / ured@ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr
preskoči na navigaciju