preskoči na sadržaj

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice

 > Naslovnica
Vijesti

Popularno-znanstveno predavanje "Zakoni fizike kao metafore za junakovo putovanje"

Autor: Goran Hajnal, 20. 11. 2023.

U Gimnaziji A. G. Matoša Đakovo održat će 24 studenoga 2023. u 13,00 sati popularno-znanstveno predavanje „Zakoni fizike kao metafore za junakovo putovanje“ i predstavljanje knjige "Živa fizika", autora dr. Zdeslava Hrepića.

Živa fizika je nastala kao spoj fizike, psihologije i praktičnih savjeta iz područja životnog treninga (life coachinga), a bazira se na premisi da su prirodni zakoni izvrsni modeli i vodilje za životne odluke i postupke. Životni trening se može opisati kao umjetnost i vještina pomaganja ljudima da postignu svoje ciljeve i prevladaju prepreke, a kao djelatnost se rapidno razvijao i eksponencijalno širio u posljednja dva desetljeća. Jedna neobična odlika tog razvoja je da su mnogi fizikalni pojmovi poput poluge, fokusa, rezonancije, tromosti, energije ili kvantnog skoka, pronašli čvrsto mjesto u njegovom žargonu. Ta neobična kombinacija nije zapravo iznenađujuća jer je fizika kraljica znanosti kada je u pitanju opisivanje, objašnjenje i predviđanje kako naš svijet funkcionira. Autor će u ovom predavanju predstaviti Živu fiziku kao način koji sustavno objedinjuje ova fascinantna područja i pretvara zakone fizike u transformativne  životne metafore – jednako vrijedne i za učenike i za nastavnike.

O autoru:

Zdeslav Hrepić je diplomirao fiziku i politehniku na nastavničkom studiju PMF-a u Splitu 1998. godine, zatim kroz dvije godine je predavao fiziku, tehničku kulturu i informatiku u dvije splitske osnovne škole. U to je vrijeme dobio stipendiju za poslijediplomski studij od Kansas State University i 2000. godine otišao u USA. Tamo je magistrirao fiziku i doktorirao didaktiku odnosno Curriculum and Instruction. Od 2004. godine je na dva državna sveučilišta predavao niz kolegija vezanih za fiziku i metodiku prirodnih znanosti i postao redoviti profesor fizike. Danas je profesor fizike u glazbenoj školi Josip Hatze u Splitu i u dvije Osnovne škole (Milna i Bol) na otoku Braču gdje i živi. Objavio je više od 70 znanstvenih radova s međunarodnim recenzijama vezanih za metodiku fizike, primjenu obrazovnih tehnologija, strategije aktivnog poučavanja, ulogu mentalnih modela u poučavanju i sl.

Predavanje će se moći pratiti preko video poziva, link će biti objavljen na web stranici škole prije početka predavanja.

Goran Hajnal, prof.

 
DokumentiTražilica
Školski godišnjak
Termini informacija
Promocija zanimanja
Erasmus+
Školski digitalni list

     TheLibar

 

 

 

E-DNEVNIK

  

E - DNEVNIK
Korisni linkovi
Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice / A. Cesarca 20, HR-31500 Našice / ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr / ured@ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr
preskoči na navigaciju