preskoči na sadržaj

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice

 > Naslovnica
Vijesti

Prezentacija projekta Transnational-Dual

Autor: Barbara Knežević, 17. 4. 2011.

 Našu školu posjetila je u utorak 12. travnja koordinatorica projekta Transnational-Dual, gospođa Annett Wünsch, iz Savezne pokrajine Turingije u Njemačkoj. Projekt je predstavila našim sadašnjim i bivšim učenicima ove škole sa ciljem da im se omogući besplatno školovanje i naukovanje u toj pokrajini nakon čega im se pruža i mogućnost zapošljavanja. Učenici su saznali koje uvjete moraju zadovoljavati da bi se mogli školovati u dualnom sustavu koji je kombinacija teoretske nastave u strukovnoj školi i pohađanja praktične nastave u poduzeću u odnosu 1:3 u korist ovog drugog. To su interes za takvu vrstu školovanja, znanje njemačkog na barem razini B1 (to je razina koja se polaže na državnoj maturi na osnovnoj razini), minimalna dob od 16 godina, mobilnost i fleksibilnost te stručna i tjelesna podobnost.

 

Svjesni da je odlazak od svoje obitelji i poznatog okruženja na vremensko razdoblje od 3 do 3,5 godine velika odluka, učenicima je bilo drago čuti da postoji mogućnost odlaska na 4 ljetna tjedna tijekom koja bi mogli procijeniti je li to nešto što bi im se svidjelo. Saznali su također da je najbolje otići nakon završene srednje škole u Hrvatskoj jer bi vrijeme školovanja u Njemačkoj u tom slučaju bilo skraćeno, a i jer im to pruža dodatnu sigurnost. Ova vrsta školovanja pogodna je i za gimnazijalce. Naime, danas se i do 40 % njemačkih gimnazijalaca umjesto studiranja odlučuje za ovu vrstu školovanja. Aktualna zanimanja su mehatroničari, elektroničari, mehaničari, industrijski referenti za prodaju, kuhari, hotelijeri, tapetari, pekari, ali nude se i mnoga druga. Nositelj ovoga projekta, tvrtka  EU-Consult Südthüringen gGmbH, uz pokroviteljstvo Ministarstva za školstvo nudi učenicima pomoć pri sklapanju ugovora o naukovanju, traženju smještaja, podršku u organizacijskim, administrativnim i pravnim pitanjima te posredovanje između strukovne škole i obućavajućeg poduzeća.
 
    Prezentaciju su sa zanimanje pratili i gospođa Walburga Staudigl, stručna savjetnica za njemački jezik i koordinatorica programa za Njemačku jezičnu diplomu u Hrvatskoj (DSD), gospodin Dragutin Grabrović, predsjednik Obrtničke komore Osječko-baranjske županije, gospodin Željko Belajdžić, stručni suradnik za obrazovanje pri Obrtničkoj komori, i gospodin Zoran Vitez, tajnik Udruženja obrtnika Našice.
 
    Nadamo se da će prezentacija projekta uroditi plodom i da će se mnogi učenici odlučiti za ovaj odvažan korak odlaska na školovanje u inozemstvo poput mnogih učenika razvijenih europskih zemalja, gdje se mnogi odlučuju za kraće ili dulje školovanje i stjecanje iskustva u zanimanju izvan svoje zemlje.
 
                                                                                                                                                                                                                                                                    prof. Zenita Ocelić
 
 
                                                                                                                                                                                                                                                               
DokumentiTražilica
Termini informacija
Erasmus+
Školski digitalni list

     TheLibar

 

 

 

Online čitaonica

E-DNEVNIK

  

E - DNEVNIK
Korisni linkovi
Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice / A. Cesarca 20, HR-31500 Našice / ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr / ured@ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr
preskoči na navigaciju