preskoči na sadržaj

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice

 > Naslovnica
Vijesti

Europski maturanti - Izaberite profesionalnu karijeru u Njemačkoj

Autor: Barbara Knežević, 6. 4. 2011.

Danas su mobilnost i fleksibilnost ključni faktori uspjeha u profesionalnoj karijeri. Ciljevi kojima teže mladi ljudi su produbljivanje znanja i stvaranje inozemnog iskustva. U sklopu toga projekt ‘Transnational-Dual’ nudi mladim ljudima iz europskih zemalja, koji već posjeduju dobro znanje njemačkog jezika, usavršavanje znanja u svjetski priznatom dvojnom obrazovnom sustavu u Njemačkoj. 

 

Dvojni sustav spaja praktičnu izobrazbu u poduzećima sa školskim obrazovanjem (dvojni sustav prakse i predavanja). Takav sustav postoji jedino u Njemačkoj i Austriji. S poduzećem se sklapa ugovor te se, ovisno o zanimanju, isplaćuje i plaća kakvu dobivaju i njemački vježbenici. Iznos ovisi o industrijskom sektoru i trenutnim stopama vrijednosti, obično između 400 i 700 €. Iznos mora biti dovoljan da pokrije troškove smještaja. Traže se kandidati s navršenih 16 godina, čija će obrazovanje u saveznoj pokrajini Thuringija trajati oko 3 – 3 i pol godine. Usavršavanje u Njemačkoj uvelike je orijentirano ka praksi; vježbenici provode dvije trećine svog usavršavanja u poduzećima. Nakon što uspješno završe program, pruža im se mogućnost stalnog radnog mjesta u poduzeću. Takva vrsta edukacije vrlo je poznata na europskom tržištu.

           

Organizacija Transnational-Dual nudi pomoć

  • pri zaključivanju ugovora o naukovanju,
  • u pronalaženju odgovarajućeg smještaja,
  • u organizaciji pripremne faze za strukovno obrazovanje,
  • pri posredovanju između tvrtke u kojoj se ide na naukovanje i strukovne škole.

 

Postoje mnoge tvrtke u pokrajini Thuringija, koje pokazuju veliko zanimanje prema motiviranim maturantima iz drugih europskih zemalja, posebice kad je u pitanju tehničko, obrtničko i komercijalno usavršavanje, te mnoga druga. Npr. veliki automehaničarski centar pokraj Erfurta (glavnog grada Thuringije) nudi stručno usavršavanje za zvanje ‘tehničar za motorna vozila i mehatroniku’. Veliki hoteli traže vježbenike za zvanje kuhara ili specijaliste za hotelijerstvo. Postoji još niz drugih zanimanja za koje se možete obrazovati ili usavršavati.

 

Pozivamo vas na prezentaciju projekta u utorak  12. 4. 2011.koja će biti održana u 12.00 i u 12.30 h u višenamjenskoj dvorani Srednje škole „Izidor Kršnjavi“ u Našicama. Školu će tad posjetiti koordinatorica projekta iz Njemačke kojoj će se moći neposredno ili uz pomoć prevoditeljice uputiti pitanja.

 

Broj učenika koji mogu biti primljeni nije ograničen, stoga molim sve građane da o ovome obavijeste sve eventualne kandidate i zainteresirane mlade ljude između 16 i 26 godina.  Preduvjet je solidno znanje njemačkog jezika.

 

Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi ovoga projekta, obratite se profesorici Zeniti Ocelić i/ili posjetite web-stranicu www.transnational-dual.de

 

Imaj hrabrosti za odvažan korak i omogući si bolju budućnost!
DokumentiTražilica
Termini informacija
Erasmus+
Školski digitalni list

     TheLibar

 

 

 

Online čitaonica

E-DNEVNIK

  

E - DNEVNIK
Korisni linkovi
Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice / A. Cesarca 20, HR-31500 Našice / ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr / ured@ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr
preskoči na navigaciju