preskoči na sadržaj

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice

 > Naslovnica
Vijesti

Festival znanosti - održana radionica "Što (ne)znamo o inteligenciji?"

Autor: Sanja Olbina-Borić, 2. 5. 2024.

Ovogodišnji Festival znanosti bio je posvećen temi "Inteligencija", jednoj od najistraživanijih tema u psihologiji koja i dalje izaziva brojna pitanja i rasprave. Na radionici pod nazivom "Što (ne)znamo o inteligenciji?", učenici 1. i 3. razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije te 2. razreda agrotehničara kroz interaktivne aktivnosti istraživali su različite aspekte inteligencije.

Razmatrali su pitanja poput: što je zapravo inteligencija, kako se mjeri, tko ju je prvi izmjerio, čemu služi to što je mjerimo, je li inteligencija razvijena sposobnost ili potencijal te postoje li različite vrste inteligencije. Također, raspravljali su o tome je li visoki IQ dovoljan za uspjeh u životu ili postoje i druge važne komponente.

Dio radionice bio je posvećen Flynnovom efektu, fenomenu koji je pružio zanimljive uvide u promjene u prosječnoj inteligenciji kroz generacije. Iako je tradicionalno poznat kao trend povećanja prosječnog IQ-a tijekom prošlog stoljeća, istraživanja sugeriraju da bi ovaj efekt mogao krenuti u obrnutom smjeru. Postajemo li sve gluplji? Zajedno smo probali otkriti moguće razloge tog fenomena. Raspravljalo se o razlikama u inteligenciji među različitim skupinama, uključujući pitanja poput jesu li žene zaista bolje u verbalnim sposobnostima i jesu li muškarci možda rođeni s boljim smislom za smjer.

Ova radionica pružila je učenicima priliku da kritički razmišljaju o konceptu inteligencije, potičući ih na daljnje istraživanje i razumijevanje kompleksnosti ove teme.

Sanja Olbina Borić, školski psiholog

 
Tražilica
Školski godišnjak
Termini informacija
Promocija zanimanja
Erasmus+
Školski digitalni list

     TheLibar

 

 

 

E-DNEVNIK

  

E - DNEVNIK
Korisni linkovi
Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice / A. Cesarca 20, HR-31500 Našice / ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr / ured@ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr
preskoči na navigaciju