preskoči na sadržaj

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice

 > Naslovnica
Vijesti

FESTIVAL ZNANOSTI: Roboti u poljoprivredi

Autor: Krunoslav Kovačević, 25. 4. 2024.

Povodom Festivala znanosti koji se ove godine bavi temom inteligencije, učenici 3. razreda agrotehničar 24. travnja 2024. su realizirali radionicu koju je vodio Krunoslav Kovačević, prof. savjetnik. Kroz radionicu učenicima su predstavljeni različiti načini uporabe robota u poljoprivredi. Cilj radionice je bio shvatiti važnost uporabe robota u poljoprivrednoj proizvodnji te se upoznati sa prednostima koje su ključne za poljoprivrednika, a to su predviđanje i prevencija problema, poput bolesti usjeva ili nepovoljnih uvjeta uzgoja. Ovakav  pristup ne samo da minimizira rizike, već i štedi vrijeme, financijska sredstva te resurse, umjesto suočavanja s posljedicama nakon što problem nastupi.

Nakon predstavljanja rada različitih robota za sjetvu, suzbijanje korova, berbu voća i povrća, učenici su u skupnom radu raspravljali o izazovima uporabe robota u poljoprivrednoj proizvodnji. Zaključili smo da  se primjenom robota u poljoprivredi omogućuje poljoprivrednicima efikasnije korištenje resursa poput gnojiva, sjemena, pesticida, biostimulatora, krmiva, navodnjavanja i dr., čime se postiže veći prinos i kvaliteta usjeva sa smanjenom stopom zagađenja okoliša uz učinkovitije i racionalnije agrotehničke zahvate i smanjenje utjecaja poljoprivredne proizvodnje na tlo, zrak i vodu.

Nakon provedene rasprave utvrdili smo da u RH trenutno ne postoje jednostavna i brza rješenja uključivanja AI u poljoprivrednu proizvodnju jer većina poljoprivrednika nema potrebno znanje i digitalne vještine za samostalnu primjenu umjetne inteligencije pa će se ona morati integrirati u već postojeću i naslijeđenu infrastrukturu i sustave koje poljoprivrednici trenutno koriste. Potrebito je  postupno podizati razinu znanja poljoprivrednika i uključivati suvremene tehnologije te će tako poljoprivreda postati naprednija uz pomoć umjetne inteligencije.

                                                      Krunoslav Kovačević, prof. savjetnik

 

 

 
Tražilica
Školski godišnjak
Termini informacija
Promocija zanimanja
Erasmus+
Školski digitalni list

     TheLibar

 

 

 

E-DNEVNIK

  

E - DNEVNIK
Korisni linkovi
Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice / A. Cesarca 20, HR-31500 Našice / ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr / ured@ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr
preskoči na navigaciju