preskoči na sadržaj

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice

 > Naslovnica
Vijesti

Naši ambasadori juniori obilježili su Dan europskih autora

Autor: Snježana Krištofik Juranić, 9. 4. 2024.

Dan europskih autora obilježen je po drugi puta 25.3.2024. u 40 zemalja  sudionica programa Kreativna Europa i Erasmus+ programa. Radi se o inicijativi Europske komisije, kojoj je cilj istaknuti raznolikost europske književnosti i potaknuti mlade na čitanje. U okviru događanja pozvane su škole, knjižare, knjižnice i druge srodne ustanove da organiziraju aktivnosti vezane uz čitanje u svojim ustanovama koje su usmjerene na europske autore.

  

Naša se škola uključila u ovu inicijativu organizacijom događanja koje smo ujedno i registrirali na poveznici https://culture.ec.europa.eu/cultural-and-creative-sectors/books-and-publishing/day-of-european-authors.

Ovom su prilikom u našoj školi održane dvije aktivnosti. U jutarnjoj smjeni je ambasadorica seniorka, prof. Snježana Krištofik Juranić, organizirala online sat druženja sa spisateljicom Sanjom Ždralović za ambasadore juniore 4. razreda jezične gimnazije.

Sanja Ždralović je autorica povijesnog romana Glagoljski misterij za čiju je objavu dobila i potporu Ministarstva kulture i medija RH. Roman govori o potrazi za Misalom kneza Novaka, jednim od najljepših i najvrjednih rukopisa hrvatskog glagoljaštva, koji u romanu biva ukraden iz Austrijske nacionalne knjižnice u Beču. Kako bi pronašli nestalo povijesno blago, glavni likovi romana pronalaze niz tragova u Aleji glagoljaša, Bečkoj carskoj knjižnici i podzemnim hodnicima Senja. Nakon ugodnog i opuštenog razgovora s autoricom o njenom djelu, radu i planovima za budućnost, učenici su prevodili odlomke romana na engleski jezik.

 

U popodnevnoj smjeni je prof. Barbara Bošnjak, koja je također ambasadorica seniorka u našoj školi, junior ambasadore 1. razreda tehničara za elektroniku i tehničara za računalstvo, kroz predavanje i radionicu upoznala sa životom i djelom britanske književnice J. K. Rowling s naglaskom na serijal od sedam knjiga o najpoznatijem čarobnjaku H. Potteru.

 

 

 

 

 

 

 
Tražilica
Školski godišnjak
Termini informacija
Promocija zanimanja
Erasmus+
Školski digitalni list

     TheLibar

 

 

 

E-DNEVNIK

  

E - DNEVNIK
Korisni linkovi
Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice / A. Cesarca 20, HR-31500 Našice / ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr / ured@ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr
preskoči na navigaciju