preskoči na sadržaj

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice

 > Naslovnica
Vijesti

Literarni natječaj Svijet kao začarana šuma

Autor: Sanja Kurucić, 20. 3. 2024.

Detalji natječaja su u nastavku vijesti. Ako odlučite sudjelovati, svakako se javite svojoj knjižničarki za dodatne informacije. Sretno!

Povodom manifestacije Noć knjige 2024. u suradnji s Organizacijskim odborom Noći knjige te u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara provodimo nagradni literarni natječaj pod nazivom Svijet kao začarana šuma. Pravo sudjelovanja imaju učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a provoditelji natječaja su stručni suradnici knjižničari.

Uvjeti natječaja

na natječaj se prijavljuju literarni radovi

u natječaju sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola u tri kategorije:

4. – 6. razred osnovne škole

7. – 8. razred osnovne škole

1. – 4. razred srednje škole

rad MORA odgovoriti na temu natječaja i uključivati sadržajne poveznice s djelima Ivane Brlić-Mažuranić, J. R. R. Tolkiena i Marka Marulića – uz njih, može imati poveznice i s drugim djelima prema izboru autora

font Times New Roman, 12 točaka, dvostruki prored, do 2 kartice teksta). Datoteku treba spremiti pod nazivom literarnoga rada 

rad mora biti originalan – ne smije prethodno biti objavljen ili posuđen iz nekog već napisanog djela

svaki rad mora sadržavati sljedeće podatke:

ime i prezime učenika, razred, naziv i adresu škole

ime i prezime stručnog suradnika školskog knjižničara, kontakt (telefon, adresu e-pošte)

stručni suradnici školski knjižničari, sami ili u suradnji s učiteljem/predmetnim nastavnikom, odabiru tri najbolja rada iz svoje škole i prijavljuju svaki zasebno najkasnije do 17. travnja 2024. godine u ponoć, putem obrasca prijave.

Nagrade

Nagrade se dodjeljuju u tri kategorije: 4. – 6. razreda osnovne škole, 7. – 8. razreda osnovne škole i 1. – 4. razreda srednje škole. Od pristiglih će radova ocjenjivački odbor, sastavljen od predstavnika organizatora Natječaja, odabrati po jedan najbolji rad u svakoj kategoriji na temelju uspješnoga odgovora na zadatak, stil, originalnost i maštovitost.

Nagrade čini poklon-paket knjiga namijenjen učeniku autoru rada te poklon-paket namijenjen školskoj knjižnici.

Nagrađeni radovi bit će predstavljeni na mrežnoj stranici Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara, društvenim mrežama, a prema mogućnostima i na drugim promidžbenim materijalima manifestacije.

Obavijest o nagrađenim radovima bit će objavljena 23. travnja 2024. na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Dodjela nagrada i prigodnih zahvalnica održat će se 14. svibnja 2024. na svečanosti knjige i čitanja Knjižna booka u velikoj auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Sudionici natječaja slanjem svojih radova pristaju na to da se oni koriste za promociju Noći knjige i čitanja, a stručni suradnici školski knjižničari od roditelja trebaju ishoditi suglasnost.

Više o natječaju

U jednoj od svojih Priča iz davnina, u Šumi Striborovoj, Ivana Brlić-Mažuranić opisuje šumu začaranu u kojoj se svakojaka čuda zbivaju — dobra i naopaka. Kad čitamo dnevne vijesti, čini se kao da je svijet postao ta začarana šuma: saznajemo za dobra djela i izume koji unaprjeđuju svijet, ali i za ratove, okrutnosti i besmislene žrtve.

Možda nam se čini da su izazovi pred kojima se i kao pojedinci i kao društvo nalazimo jedinstveni i nikad ranije doživljeni, ali zapisi ljudskih iskustava i sjećanja govore nam da se zahtjevna vremena ponavljaju i traže da na najdublji mogući način istražimo sebe i ako budemo uspješni, možda pronađemo i najbolje u sebi.

Pisci i njihovi junaci daju nam neke putokaze: kada se hrabri hobit Frodo, u kultnom Gospodaru prstenova, požalio na težinu dodijeljene mu zadaće mudri čarobnjak mu je odgovorio: Na nama je samo da odlučimo što ćemo učiniti s vremenom koje nam je dano; Marko Marulić je pak svoje najznačajnije djelo na hrvatskom jeziku, ep Judita, napisao u vrijeme žestokih osmanlijskih napada na dalmatinske gradove — iako preuzeta iz Biblije, priča o hrabroj udovici bila je snažna poruka Marulićevim suvremenicima u doba neizvjesnosti i straha.

Čudesnom podudarnošću, svi navedeni autori u 2024. godini slave velike obljetnice, pa tako obilježavamo 150. rođendan dame hrvatske književnosti Ivane Brlić-Mažuranić, 500. obljetnicu smrti Marka Marulića – njemu u čast ova je godina proglašena Godinom Marka Marulića i 70 godina od prvog objavljivanja već spomenutog Gospodara prstenova J. R. R. Tolkiena.

Povezujući ovogodišnju temu Noći knjige Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena i inspirativna djela spomenutih književnika, pozivamo vas da u svojim literarnim radovima iskažete svoje doživljaje svijeta u ovom trenutku povezujući ih s djelima Ivane Brlić-Mažuranić, J. R. R. Tolkiena i Marka Marulića i drugim djelima koja su vam izvor inspiracije, ohrabrenja i utjehe.
Tražilica
Školski godišnjak
Termini informacija
Promocija zanimanja
Erasmus+
Školski digitalni list

     TheLibar

 

 

 

E-DNEVNIK

  

E - DNEVNIK
Korisni linkovi
Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice / A. Cesarca 20, HR-31500 Našice / ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr / ured@ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr
preskoči na navigaciju