preskoči na sadržaj

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice

 > Naslovnica
Vijesti

Izvanučionička nastava u Zagreb učenika 1. a OG, 2. b OG, 4. b OG i 4. JG

Autor: Mirela Rukavina-Sabo, Kristina Novak, 22. 12. 2023.

Dana 19. prosinca 2023. provedena je jednodnevna stručna ekskurzija u Zagreb učenika 1. a, 2. b, 4. b razreda opće gimnazije i 4. razreda jezične gimnazije iz nastavnih predmeta: Glazbena umjetnost, Povijest, Latinski jezik, Engleski jezik, Sat razrednika pod vodstvom razrednica prof. Mirele Rukavina - Sabo, prof. Marte Božić, prof. Višnje Markotić, prof. Marije Kramarić. Nastavnici u pratnji bili su prof. Anđelko Cvijetović, prof. Kristina Novak, prof. Jelena Repinc, prof. Dunja Irha-Baričević i prof. Romana Borš-Mačak.

Po dolasku u Zagreb učenici 4. b OG i 4. JG posjetili su Muzej mamurluka, saznali niz zanimljivosti o štetnosti konzumiranja alkohola. Isprobali su simulacije kretanja i vožnje automobila u alkoholiziranom stanju. Bilo je komično, ali i poučno.

Učenici 1. a i 2. b razreda opće gimnazije su po dolasku posjetili Muzej grada Zagreba koji u svom postavu ima širok raspon eksponata, koji obuhvaćaju prikaz razvoja grada Zagreba od prapovijesnog doba pa sve do Domovinskog rata. Ovom prigodom učenici su mogli razgledati i prigodnu izložbu krakowskih jaslica kojom su se posebno  oduševili.

Učenici su upoznali život neolitskog čovjeka, pojavu i razvoj prvih naselja, naselja u metalno doba s pećima za taljenje metala i ostacima životinjskih i ljudskih kostiju te oruđa, oružja i ribarskih mreža iz halštatske i latenske kulture. Potom su se upoznali s rimskim dobom, nalazima iz rimske provincije Panonije i njenim gradom Andautonijom, danas Šćitarjevo i karakterističnim nalazima koji pokazuju romanizaciju ovoga područja (novci, stele, uporabni predmeti, opeke).

Za srednji vijek, eksponati se sastoje od materijalnih izvora u vidu ostataka zagrebačkih zidina sa zornim prikazom njihove gradnje te ulomaka romaničkih i gotičkih stupova, ukrasa, kipova, vodoriga i oltarnih slika-triptiha i sakralnog posuđa iz stare katedrale te novaca i posuđa od 12. do 15. st. i replika ili originala srednjovjekovnih isprava na latinskom jeziku (Zlatna bula Bele IV. i Felicijanova isprava). Maketama je prikazan izgled same zgrade Muzeja u doba osnutka u 17. st. te predmetima nađenima u njemu, a koji su pripadali redovnicama klarisama, koje su živjele u njemu do 18. st. Ekonomski razvoj grada Zagreba je zastupljen eksponatima koji se sastoje od cehovskih škrinja, zastava, slika i predmeta iz srednjega i novoga vijeka.

Urbanistički razvoj Zagreba prikazuju makete Kaptola i Gradeca kroz stoljeća, sve do ujedinjenja Zagreba u 19. st. te likovni prikazi i fotografije Zagreba u 19. i 20. st. s naglaskom na famoznu Lenuzzijevu potkovu kao zaštitni znak Donjeg grada. Najnovije doba (20. st.) pokazuje modernizaciju Zagreba kroz razvoj mode, sporta, filma, automobilizma, potkrijepljen predmetima uporabne namjene i namještajem. Učenici su mogli čuti i zgode iz života Ljudevita Gaja, bana Josipa Jelačića, cara Franje Josipa, Zrinke Kunc i Ferdinanda Penkale. U dramatična zbivanja dvije Hrvatske u 2. svjetskom ratu, NDH i FNRJ uveli su nas predmeti poput plakata, fotografija, radija, telefona, razglasa, oružja.

Razdoblje razvoja Zagreba između 1945. i 1991. prikazuje namještaj, fotografije, posuđe te crteži i snimke domaćih animiranih filmova, npr. "Surogat" Dušana Vukotića. Zagreb u Domovinskom ratu je prikazan pomoću fotografija i namještaja Banskih dvora uništenih u napadu JNA. 

Nakon posjeta muzejima učenici su uživali u aktivnostima TZ Grada Zagreba „Advent u Zagrebu“ posebice na klizanju u  Ledenom parku na Tomislavcu.

Mjuzikl Alana Menkena „Ljepotica i Zvijer“ u izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija započeo je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u 19:30. Disneyeva verzija mjuzikla  oduševila je učenike i profesore. Vrijeme je brzo proletjelo uz poznate songove i atraktivne plesne točke uigranog ansambla. Publika je ovacijama nagradila orkestar, pjevače i plesače  te su oba autobusa s učenicima prepunim dojmova oko 22:45 krenula kući.

prof. Mirela Rukavina-Sabo i prof. Kristina Novak

 

                                                    
Tražilica
Školski godišnjak
Termini informacija
Promocija zanimanja
Erasmus+
Školski digitalni list

     TheLibar

 

 

 

E-DNEVNIK

  

E - DNEVNIK
Korisni linkovi
Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice / A. Cesarca 20, HR-31500 Našice / ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr / ured@ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr
preskoči na navigaciju