preskoči na sadržaj

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice

 > Naslovnica
Vijesti

Mirovinski sustav - online edukacija održana 16. ožujka 2021.

Autor: Danijela Puhanić, 17. 3. 2021.

Nastavlja se provedba našeg projekta – Financijska pismenost u suradnji s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga (HANFA) koja uključuje i online aktivnosti usmjerene na edukaciju učenika te upoznavanje s pojmovima povezanim s financijskim tržištima, subjektima koji djeluju na njima te financijskim proizvodima i uslugama.

Dana 16. ožujka 2021., predstavnice Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga gospođa Branka Bjedov Kostelac i gospođa Anja Tkalčević, koristeći platformu Cisco Webex Meetings, održale su online edukaciju – interaktivno predavanje i kviz znanja, za učenike 3.b ekonomske. Učenicima je prezentirana tema – Mirovinski sustav.

Hrvatski mirovinski sustav sastoji se od triju stupova mirovinskog osiguranja. Prvi stup i drugi stup su obvezni, a treći stup nastaje svojevoljnom štednjom u dobrovoljnom mirovinskom fondu. Za razliku od štednje u obveznom mirovinskom fondu, odluka o dobrovoljnoj mirovinskoj štednji osobna je odluka.

Odabir obveznog mirovinskog fonda – 2.stup ovisi o specifičnim osobnim ciljevima i vremenu koje osobi preostaje do mirovine. Dio edukacije odnosio se na kategorije obveznih fondova (A, B i C – ovisno o riziku) i  promjenu obveznog mirovinskog fonda. Poseban interes učenika bio je usmjeren na informacije o  dobrovoljnim mirovinskim fondovima (otvoreni i zatvoreni), prospektu dobrovoljnog mirovinskog fonda te tržišnim pokazateljima i uvjetima za korištenje ušteđenih sredstava.

Učenici su stekli nova znanja vezana uz ulogu HANFE u procesu licenciranja, nadzora, izdavanja odobrenja za rada mirovinskog fonda, kao i o izvješćivanju šire javnosti i zaštite potrošača.

Naučeno tijekom interaktivnog predavanja vrednovano je putem Kahoot kviza, a tri učenice s najboljim rezultatima nagrađene su prigodnim poklonima.

                                                                                     Danijela Puhanić, prof.
Tražilica
Termini informacija
Erasmus+
Školski digitalni list

     TheLibar

 

 

 

Online čitaonica

E-DNEVNIK

  

E - DNEVNIK
Korisni linkovi
Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice / A. Cesarca 20, HR-31500 Našice / ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr / ured@ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr
preskoči na navigaciju