preskoči na sadržaj

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice

 > Naslovnica
Vijesti

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Autor: Marina Međurečan, Kristina Novak, 26. 1. 2021.

Dan sjećanja na Holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Izvorno, riječ holokaust označava žrtvu paljenicu, pri kojoj se spaljuje cijela životinja. Danas je međutim u cijelom svijetu ta riječ uobičajeno ime za genocid nad Židovima (hebrejski: שואה/šoa), te u širem značenju i sustavno istrebljivanje drugih grupa (prvenstveno Romi) za vrijeme nacističkog režima u Njemačkoj. To se značenje onda ponekad prenosi i na razne druge slučajeve sustavnog i/ili masovnog istrebljivanja ljudi (npr. "nuklearni holokaust" za globalni nuklearni rat, genocid nad Armencima u Turskoj 1916.-1917. i dr.). Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. Tog se datuma ovaj Dan sjećanja obilježava i u Republici Hrvatskoj.

Hrvatska je u studenome 2005. postala stalnom članicom Radne skupine za međunarodnu suradnju na području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o Holokaustu, a pojačana je osobito obrazovna djelatnost u tom smislu. U Izraelu, koji Dan sjećanja na Holokaust obilježava u proljeće,  istoga dana obilježava se Nacionalni dan borbe protiv antisemitizma. Izraelske škole, vojska, javne institucije i mediji provode posebne programe koji se bave antisemitizmom u svijetu.

U našoj školi obilježen je Dan sjećanja na Holokaust 26. i 27. 1. 2018. godine. Učenici 4. a opće gimnazije  postavili su izložbu koja ide diljem Slavonije, od Valpova, Našica, Osijeka do drugih mjesta, s ciljem ukazivanja na strahote zločina počinjenih za vrijeme Holokausta. Izložbu  je našoj školi posudila Židovska općina Osijek.

Cilj ovoga rada jest proširiti svijest učenika o potrebi tolerancije različitosti, borbe protiv nasilja i posebno naglasiti snagu volje za život i ljubav, te nesebičnost pripadnika drugih naroda koji su spašavali Židove.

Nadamo se da će i ostali učenici, te djelatnici naše škole, zastati pred panoima o Holokaustu, odati počast žrtvama i naučiti nešto novo i poučno iz te tragične priče.

 Kristina Novak, prof.

Učenica 3. a opće gimnazije Nina Koljđeraj napravila je video uradak pod mentorstvom prof. Marine Međurečan povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Video možete pogledati ovdje.

profesorice Kristina i Marina

 
Tražilica
Termini informacija
Erasmus+
Školski digitalni list

     TheLibar

 

 

 

Online čitaonica

E-DNEVNIK

  

E - DNEVNIK
Korisni linkovi
Kalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice / A. Cesarca 20, HR-31500 Našice / ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr / ured@ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr
preskoči na navigaciju