preskoči na sadržaj

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice

 > Naslovnica
Vijesti

Sociološka radionica o ljudskim pravima i mogućnostima

Autor: Anđelko Cvijetović, 23. 11. 2018.

Radionicom "Korak naprijed" s učenicima trećih razreda gimnazije proveli smo praktičnu radionicu o pravima i mogućnostima koje doista možemo realizirati.

Kao homo politicus u državi pojedincu su osigurana prava i red kroz zakonske regulative, također i jednakopravnost. U društvu kao homo economicus, čovjek ima slobodu, kreativnost i time na napredak. Jesmo li doista jednakih prava i mogućnosti pred državom bila je konkretna tema naših učenika istražujući ovaj fenomen JEDNAKOSTI kroz različite položaje i uloge  koje su zauzimali i igrali.

Vrlo smo si posvijestili da je zakon na paipru jedno, prava drugo, a konkretna primjena i u modernim društvima teže ostvarila. Taj imperativ slobode i jednakosti treba svakoga časa njegovati, čuvati i omogućavati drugima pa time i samima sebi.

Uz Međunarodni dan LJUDSKIH PRAVA evo nekoliko zanimljivosti:

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. prosinca, na dan kada je potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima 1948. godine kojim je po prvi puta u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika”. Danom ljudskih prava završava i međunarodna kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, pokrenuta 1991. godine, koja svake godine započinje 25. studenog, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i u okviru koje se obilježava i 1. prosinca - Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, 6. prosinca - godišnjica montrealskog masakra i 10. prosinca - Međunarodni dan ljudskih prava.

U povodu obilježavanja Dana ljudskih prava, ove godine je UN pozvao sve ljude da se zauzmu za nečija prava! Naveo je da mnogo nas strahuje zbog nepoštivanja osnovnih ljudskih prava diljem svijeta. UN poziva na reafirmaciju naše čovječnosti i podsjeća da gdjegod se nalazili možemo nešto učiniti u obranu nečijih prava. Na kraju poručuje: Iskoračite i obranite prava izbjeglica i migranata, osoba s invaliditetom, LGBT osoba, žena, djece, autohtonog stanovništvo, manjinskih skupina ili bilo koga drugog tko je u opasnosti od diskriminacije ili nasilja.

 

Anđelko Cvijetović, prof.
Termini informacija
 

 

 

E-DNEVNIK

  

E - DNEVNIK
Tražilica
Korisni linkovi
 

 

 

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice / A. Cesarca 20, HR-31500 Našice / ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr / ured@ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr
preskoči na navigaciju